Günümüz mobility firmaları temel enerji kaynağı olarak fosil kökenli yakıtlara önemli oranda bağımlıdır. Fosil içerikli yakıtların kullanımı uzun dönemde insanlık için iki açıdan tehdit oluşturacağı öngörülmektedir. İlk olarak sınırlı rezervlere sahip özellikle petrol ve doğalgaz gibi yakıtların azalması ve buna bağlı olarak artan maliyetler ve harici tehditlerin etkisiyle ortaya çıkan sosyal ve ekonomik etkilerinin büyüklüğüdür. İkinci tehdit ise fosil kökenli yakıtların yakılması/kullanılması sonucu ortaya çıkan zararlı emisyonlar ve sera gazlarının çevre ve iklim değişikliği üzerine etkileridir.
Son dönemlerde içten yanmalı makinelerin yerine yeni nesil elektrik makineler, bataryalar, elektrik ve elektronik, bilgisayar yazılımı teknolojilerindeki gelişmelere paralel elektrikli araç teknolojisinde sağlanan ilerlemeler, bu tehditlere yakın dönemde önleyici ve orta-uzun dönemde ise tamamı ile ortadan kaldıracak çözümler sunmaktadır.
Ülkemiz açısından bakıldığında da uzun dönemde beklenen derin etkilerin yanında bilhassa petrol kaynaklarının tamamının dışa bağlı olduğu ve mobility ve taşımacılığın büyük oranda bu tür fosil yakıt ve türevleriyle sağlandığı görülmektedir Bu nedenle mobility ve taşımacıkta şu anda dahi sağlanacak en ufak verimlilik artışı veya alternatif enerji kaynağı çeşitliliğinin getirisi ülkemiz ekonomisine katkısı oldukça yüksek olacaktır.
Dünyada elektrikli araç konseptinin hızla gelişmesi, bu gelişmelerin takip edilmesi ve ülkemiz şartlarında hizmet verilmesi, yeni nesil proje çalışmalarının yapılması son derece önemli olacaktır.
Bu proje çalışması, özellikle otomotiv sektörünün, otomotiv yan sanayisinin ve otomotiv servislerinin elektrikli&hibrit araç teknolojileri hakkında servis hizmetlerinin sağlanması noktasında kaynak sağlamasıdır.
İbrahim Uğur
Faraday Motors Ltd, e_mobility services
Comments